2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü.
77
12:45
02.04.2021

Otizm, doğuştan gelişen, genetik altyapıya dayanan, karmaşık nöro ? biyolojik tabanlı bir gelişim bozukluğu. Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engelleyerek bireyin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkarak çocukların sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkiliyor.

 

Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre bugün dünya genelinde okul çağındaki her 54 çocuktan biri otizm teşhisi alıyor. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklara oranla 3-4 kat daha fazla görülüyor. Dünyada son yıllarda şeker, kanser ve AIDS dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha fazla sayıda otizm teşhisi alınıyor.


Ülkemizde sağlıklı istatistikler olmaması nedeniyle, Otizm Platformu'nun önceki yıllarda öngördüğü verilere göre, tahmini olarak 550.000 otizmli birey ile 0-14 yaş grubunda 150.000 civarında otizmli çocuk bulunduğu "varsayılıyor." Otizmli bireylerin ebeveynleri, kardeşleri, yakın akraba ve çevreleri de hesaba katıldığı zaman, Türkiye'de her ile yayılmış durumda otizmden etkilenen 2 milyondan fazla vatandaşımızdan bahsedebiliriz.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde hep birlikte yaşadığımız, farklılıklarının farkında olduğumuz otizmli bireyleri ve temel haklarını korumak ve desteklemek için otizmin bir eksiklik değil, farklılık olduğunu vurguluyoruz. 

Yayın Tarihi: 02.04.2021