İZMİR FOÇA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

FOÇA´NIN EKONOMİSİ

FOÇA´NIN EKONOMİSİ

 

İlçenin gelir kaynaklarının başında, turizm, tarım, hayvancılık, balıkçılık ve tarıma dayalı küçük sanayi işletmeleri gelmektedir.

 

İlçenin belde ve  köylerinde ekonomi tarıma  dayalıdır.

 

İlçede 5 banka, 6 şube ile hizmet  vermektedir.

 

İlçemizde, Su Ürünleri Kooperatifi (Foça ve Yenifoça da), Kalkınma Kooperatifi (1 adet  Bağarasında), Sulama Kooperatifi (1 adet Ilıpınarda) mevcuttur.

 

İlçe, Cumhuriyetten önceki dönemlerde önemli tuz ihraç limanlarındandı. Cumhuriyetten sonra bu özelliğini kaybetmiş  ve bugün turizm, balıkçılık ve  tarımın          başlıca ekonomik faaliyetleri oluşturduğu bir ilçe olmuştur.

 

Özellikle yaz aylarında ticari faaliyetlerin yoğunlaştığını söylemek  mümkündür. Bu faaliyetler hediyelik eşya satışı, lokanta ve bar işletmeciliği olarak sıralanabilir.

 

Foça ve Yenifoça'da zamanla tarım önemini yitirmiş ve  yerini turizm, balıkçılık ve ticarete bırakmıştır.

 

İlçenin yönetim merkezi olması nedeniyle  memur nüfusu Foça'nın sosyal yapısını etkilemektedir. İzmir'e yakınlık  nedeniyle yazlık sayısı gün geçtikçe artmakta, yaz aylarında İlçeye taşınanların yanında hafta sonları günübirlik  gelenlerin yarattığı bir talep oluşmaktadır.

 

İlçede organize sanayi bölgesi bulunmamaktadır. Faaliyet gösteren işyerleri  muhtelif bölgelere dağılmıştır.

 

Foça'nın  ekonomik yaşamında tarımsal  üretim, zeytincilik ve balıkçılık önemli yer tutmaktadır. Son  yıllarda Foça Karası üzümünün  yeniden üretilmesi çalışmaları  başarılı olmuştur ve  ekonomik değer olarak tarımsal üretime kazandırılmaya çalışılmaktadır.

 

1960  yılından sonra Foça için  yeni bir ekonomik etkinlik olan turizm önem kazanmıştır. İlçenin deniz kenarında olması ve İzmir'e yakınlığı yaz turizmi için  tercih edilmesine neden olmaktadır.

 

İlçede, yaz-kış oturanlar olduğu gibi yazlık ev kiralayanlar,  hafta sonları kalmaya  gelenler  ve günübirlik kalanlar olmaktadır.  Böylece kent nüfusuna, yaz aylarında           yaklaşık olarak kendi  nüfusunun beş katı yerli ve yabancı turist nüfusu eklenmektedir.

 

Sit alanları ile üç büyük askeri birliğin  yer aldığı ilçede, turizm tam anlamıyla diğer  faktörlerin önüne geçememekte ve hafta  sonu günübirlik turizme kaymaktadır.  Arkeolojik, doğal ve kentsel sit alanlarının  bulunması nedeniyle birçok kıyı yerleşim   birimine göre daha az yapılaşma gösteren  ve nispeten bozulmamış bir yerleşim merkezidir.         

 

Foça, Bergama ve Efes kadar eski bir yerleşim  birimi olmasına rağmen tarihi yönü ortaya çıkarılamamıştır.

Fevzi Paşa Mahallesi Reha Midilli Caddesi No.64 Foça/ İZMİR - 0232 812 11 58

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.